Search

Tururi de o zi

SALINA TURDA & CHEILE TURZII – O ISTORIE ROMANĂ A SĂRII
Începem turul descoperind orașul Turda strâns legat de povestea Salinei Turda, recent evaluată de către Business Insider ca fiind “cel mai tare loc subteran din lume”, și de asemenea, pe locul 22 în topul destinațiilor de călătorie incredibile din lume. Este una dintre puținele mine de sare din Europa, unde sarea s-a extras doar prin puterea umană, făcând din aceasta un adevărat muzeu autentic al istoriei mineritului de sare! După o atmosferă “sărata”, natura ne așteaptă! Cheile Turzii sunt un loc plin de legende şi peisaje unice care îţi taie respiraţia. Aici sunt unele dintre cele mai spectaculoase peisaje carstice din România, în plus sunt “casa” pentru mai bine de 1000 de specii de plante și animale.

DELTA TRANSILVANIEI – UN MIC PARADIS AL NATURII
Se ştie că Delta Dunării este cea mai frumoasă din Europa de Est, însă puţin ştiu că Transilvania are propria sa delta, cunoscută drept Delta Transilvaniei, un mic paradis pentru iubitorii de natură.Turul începe chiar în inima Transilvaniei în “Oraşul Comoară” Cluj. Cu o fascinantă istorie şi o frumoasă arhitectură, oraşul te va fermeca cu poveştile ascunse de zidurile palatelor sale, de legende care povestesc viaţa familior nobiliare, recreând atmosfera medievală a vechiului oraş. La Cluj începe povestea unei familii nobiliare, astfel vom merge pe urmele misterioase ale familiei Banffy: la Palatul Banffy din Răscruci, construit în sec al 16-lea, o operă a artei eclectice. Cunoscut şi sub numele de Versaille al României, vom descoperi una dintre cele mai apreciate piese arhitecturale ale moştenirii familiei , Castelul Banffy din Bonţida, cunoscut ca unul dintre cele mai mari castele nobiliare din Transilvania.
Ne vom lăsa purtaţi de poveştile famililor nobiliare ale Transilvanei şi vom descopri Castelul Kemeny, care a găzduit unul dintre principii Transilvanei în sec al 16 lea. Continuăm călătoria de la cultură la natură, în Delta Transilvaniei, un loc plin de legende şi poveşti. După ce vom ajunge la Sic, ne vom relaxa în paradisul tăcut şi vom admira frumuseţea naturii.

RIMETEA, COLŢEŞTI & CETATEA ALBA IULIA
Vom începe cu vizitarea Rimetei, un sat ce are o istorie de peste 1000 de ani. Situat la poalele Munţilor Trascău (1129 m înălţime), Rimetea este un vechi sat secuiesc cu o arhitectură unică reprezentată de frumoasele case albe şi cadrele verzi ale ferestrelor dar şi locul unde soarele răsare de două ori pe zi. După ce am vizitat satul, la câțiva kilometri depărtare, ne vom opri pentru o  masă de prânz tradiţional maghiar în satul Colțești. Vom continua apoi călătoria noastră la Aiud (unde este posibil să ne oprim), loc în care elita rezistenței a suferit și a murit în perioada comunistă. Apoi vom ajunge în Alba Iulia, unde vom descoperi povestea cetăţii habsburgice, una dintre cele mai impresionante cetăți in stil Vaubam din Europei, cu locurile sale istorice, culturale și arhitecturale de interes: Catredrala Romano-Catolică – unul dintre cele mai vechi și cel mai valorose monumente de arhitectură gotică din Transilvania, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Ortodoxă a Reîntregirii, Caldirea Babilon -ce găzduieşte Muzeul Unirii dar şi Sala Unirii, Palatul Apor, Palatul Princiar, si Universitatea din Alba Iulia.

SIGHIŞOARA – PAGINI DE POVEŞTI MEDIEVALE
Vom începe călătoria noastră prin îmbinarea prezentului cu trecutul. Ne vom lăsa purtaşi de atmosfera medievală a satelor și orașelor din Transilvania. Axente Sever, prima oprire, este un sat săsesc cu o istorie de peste 700 de ani. În trecut, în vremuri de pericol, locuitorii aveau nevoie de un loc de refugiu, astfel o biserică gotica înconjurată de ziduri a fost construită în mijlocul satului. Pentru o mai mare perspectivă, cetăţii i-a fost adăugat un puternic turn de apărare, care oferă o vedere splendidă asupra fermecătorului sat. Mediaș, orașul care are una dintre cele mai bine conservate centre istorice din România, găzduiește o biserică fortificată cu un turn înclinat, similar cu cel din Pisa, în care, din ordinul marelui rege al Ungariei – Matia Corvin, Vlad Țepeș, “Dracula”, a fost ținut captiv.
Continundu-ne călătoria, ajungem la Biertan, unde în mijlocul satului se află un mic deal iar în partea de sus a acestuia, biserica fortificată ce pare că veghează asupra satului, un obiectiv aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO. După ce vom descoperi povestea vechii așezării săseşti și modul în care au fost ținute captive în Turnul închisorii cuplurile căsătorite care au vrut să divorţeze, mergem mai departe la Sighișoara – un amestec magic de străduţe pavate, scări abrupte, turnuri şi bastioane. O mărturie veche a culturii săseşti din Transilvania și într-adevăr, una dintre bijuteriile Europei. Este cel mai bine conservat sit arhitectural al României din perioada medievală și una dintre puținele cetăţi încă locuite din Europa. După sosirea în Sighișoara, vom avea un tur de oraş şi timp liber în cetate.

SIBIU – O CĂLĂTORIE A CULTURII
Transilvania este un tărâm al legendelor şi pentru mulţi străini este locul unde Dracula se ascunde. Noi vă vom purta într-o călătorie în care veți descoperi o altă față a acestei regiuni, unde veți explora multiculturalitatea sa, îmbinarea tradiţiilor românești și săsești. Începem călătorie noastră în timp cu unul dintre simbolurile principale ale unirii naţionale, Alba Iulia, capitala istorică a României. Mai mult decât atât, inima orașului deține una dintre cele mai importante și cele mai mari cetăți Vauban din Europa de Sud-Est. Este unul dintre puținele locuri în Europa, unde Antichitatea, Evul Mediu și perioada modernă convieţuiesc vizibil . Vom continua călătoria noastră în timp, descoperind o altă cultură, care și-a lăsat amprenta asupra istoriei Transilvaniei, cultura saxonă. Următoarea oprire va fi chiar în “capitala” acesteia, în Sibiu. Orașul breslelor, Sibiul este un oraş captivant, Capitala Europeană a Culturii în 2007, acesta vă va impresiona cu farmecul său, străzile înguste, clădirile colorate și casele misterioase cu ochi ce te privesc de pe acoperişurile caselor din Piaţa Mare, dându-ţi impresia că iţi urmăresc fiecare mişcare. După sosirea la Sibiu, vom face un tur de oraş şi vom avea timp liber în unul dintre cele mai idilice oraşe ale Europe unde poţi locui!

ÎMBRĂŢIŞAREA LUI DRACULA
Pe drumul spre Brașov, vom face o oprire pentru fotografii în Saschiz (aflat pe lista UNESCO, Saschizul a fost vizitat de Prințul de Wales, Charles, fiind unul dintre cele mai impresionante sate săseşti din perioada medievală.) şi la Rupea (o puternică cetate din secolul al XIV-lea, cu 4 turnuri masive, unul dintre ele având cinci laturi, fiind unic în toată Europa).

Excursia vă invită să descoperiţi istoria, mitul, intriga și magia acestui loc minunat legat de povestea lui Dracula și de viața reală a Reginei Maria. De fapt, Dracula – așa cum este el perceput astăzi – este un personaj fictiv al cărui nume provine de la apelativul dat lui Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti în secolul al XV-lea, și care, din motive în mare parte politice, a fost descris de unii istorici ai acelui moment ca un despot nemilos însetat de sânge. La 1 decembrie 1920, cetățenii Brașovului au oferit castelul Reginei Maria a României, descrisă ca fiind “marea regină care (…) răspândește binecuvântarea ei peste pe unde merge, câştigând, astfel, cu un impuls irezistibil, inimile întreagii populații a țării “. Acesta este modul în care a devenit una dintre reşedintele preferate ale Reginei Maria, aceasta restaurând și aranjând castelul să fie folosit ca reşedinţă a familiei regale.

În apropiere de Bran, vom vizita orașul care a fost declarat ca fiind cel mai important oraş comercial din secolul al XIII-lea, în Transilvania, datorită calității mărfurilor și a pozitiei strategice. Corona, Kronstad, Brasau sau Brașov astăzi – oraşul aflat în “inima” României, este înconjurat de crestele Carpaților Meridionali și decorat cu o frumoasă arhitectură gotică, barocă şi renascentistă, găzduind cea mai mare biserică gotică dintre Viena și Istanbul. Brașovul așteaptă să îi descoperim povestea glorioasă! După sosirea în Brașov, vom face un tur de oraş plus timp liber.